Borgerlig højtidelighed

Hvis afdøde ikke er medlem af den danske folkekirke, har man som udgangspunkt ikke ret til at benytte en præst eller en kirke i forbindelse med en begravelse eller en bisættelse. I stedet har man mulighed for at holde en borgerlig højtidelighed, som er en ikke-kirkelig handling, hvor en pårørende eller en udenforstående, f.eks. bedemanden, står for selve ceremonien.

skiller

Hvor holder man en borgerlig højtidelighed?
Sædvanligvis bliver en borgerlig højtidelighed afholdt i et kapel. Selv om afdøde ikke var medlem af folkekirken, er det muligt at leje et kapel til selve afskeden. Oftest lejer man kapellet i 30 minutter.

Højtideligheden kan også afholdes på privatadressen, i haven eller hvis man har en garage eller andre egnede lokaler, eller i et forsamlingshus eller i Schärfes Hus.

Borgerlig højtidelighed

 

Der er ingen specielle lovkrav til, hvordan en borgerlig højtidelighed skal foregå, ud over at den skal ske i sømmelighed. Det vil sige at det står jer som pårørende frit for at synge ud, spille musik, holde mindetaler mv., hvis I ønsker det.

skiller

Hvordan foregår en borgerlig højtidelighed?
I kan selv som pårørende planlægge forløbet i højtideligheden, eller vi kan være behjælpelige med at udarbejde det. Måske har afdøde selv haft ønsker. Vi har forslag til tekster, musik, solister m.m.

Dette er anderledes end ved den kirkelige handling, hvor præsten tager sig af de praktiske ting i forbindelse med koordineringen af handlingen.

Tommerup Begravelsesforretning hjælper gerne med en borgerlig højtidelighed. Vi har mange års erfaring med borgerlige højtideligheder, og vi hjælper jer gerne med at tage en smuk og mindeværdig afsked med jeres kære. Som bedemand på Fyn har vi kendskab til de fynske kapeller, og kan derfor råde og vejlede i forhold til hvad der kunne være et egnet sted at afholde ceremonien.

skiller

Borgerlig højtidelig - Tommerup Begravelse